5 Kasım 2016 Cumartesi

POLİMERLERİN GERİ DÖNÜŞÜMLERİNİN ÖNEMİ

Polimer, küçük basit moleküllerin devamlı olarak birbirini takip etmesi sonucu oluşan makro bileşiklerdir. Polimer kelimesindeki poli ön eki, çok anlamında; -mer son eki ise parça anlamındadır.

Polimerler düşük üretim maliyetleri, kolay şekil almaları ve amaca uygun üretilebilmeleri nedeniyle her alanda yaygınlaşmıştır. Kauçuk, polietilen (PE), polietilen teraftalat (PET), kevlar, polivinil
klorür (PVC), politetraflor eten (TEFLON), polistiren ve akrilikler hayatımıza giren polimer örneklerindendir.

Polimerlerin doğada meydana getirdiği en büyük problem organik maddeler gibi çürüyüp parçalanmamalarıdır. Çok büyük miktarlarda kullanılan plastik malzemeler kullanım sonrası çevreye atıldığında çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozunmaz ve doğada bozunmadan uzun yıllar kalır. Suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur. Sulardaki canlılara zarar verir hatta ölümlerine neden olur. Kullanım dışı kalan plastik atık malzemeleri karada 2000 yılda, denizde 450 yılda ancak yok olmaktadır. Hem bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak hem de ekonomiklik sağlamak için polimerlerin geri dönüşümlerinin yapılarak tekrar kullanıma sokulmaları gerekir. Bazı polimerler su ile hidroliz olur yani monomerlerine ayrışır. Elde edilen monomerler tekrar üretim amacıyla kullanılırlar. Birçok kez yumuşatılıp sertleştirilebilen plastikler tekrar kullanılmaya elverişlidirler. Plastikten yapılmış bir üründe geri dönüşüm sembolü varsa bu geri dönüşüm logosunun içerisinde bir sayı belirtilir. Bu sayı 1 ile 7 arasında olup plastik maddenin ne tür ham maddeden yapıldığı hakkında bilgi verir. 



Kullanım dışı kalan polimerlerin tekrar kullanıma kazandırılması günümüzde büyük bir  öneme sahiptir. Doğal kaynakların hızla yok olması, doğanın kirlenmesi ve yaşam üzerindeki  olumsuz etkilerin belirginleşmesi sonucunda çevre ile ilgili kaygılar artmıştır. Polimerlerin; Dönüşümleri bazen yüzyıllar alan polimerlerin çevreyi kirletmelerinin önlenmesi, Çoğu petrol türevi olan polimerleri sıfırdan üretmek yerine dönüşümleri ile enerji tasarrufunun sağlanması,  hammadde ihtiyacının azalması, nüfus artışı ile tüketim arasındaki dengeyi korumak gibi avantajları vardır.

Çevre faktörü dikkate alınmadan gerçekleştirilen endüstriyel gelişmeler, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyük olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Polimer üretiminin yüksek rakamlara ulaşması ile polimer atık problemine, çöp merkezlerine uygun depolama, geri kazanım ve yakma gibi yöntemlerle çözüm aranmaktadır. Polimerler inşaattan elektrik/elektronik sektörüne, mobilya ve otomobilden tarım sektörüne kadar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu nedenle özellikle katı polimer atıklar için işlenme yöntemleri geliştirilmektedir. Kontrollü şekilde yakma, toprağa gömme ya da geri dönüşüm bu yöntemlerdendir. Polimerlerin geri dönüşüm süreçlerinde oldukça önemli olan geri dönüşüm sembolleri kullanılır:


Mümkün olduğunca evdeki polimer malzemeleri geri dönüşüme kazandırmaya çalışmalıyız. Ya da plastik şişe gibi malzemelerle geri dönüşüm projeleri yapabiliriz.
Farklı fikirler için;

1 yorum:

  1. aramid için geri dönüşümü sağlayacak bir kimyasal arıyorum bu konuda yardımcı olabilirmisiniz 0535 522 88 15 kenan yıldırım

    YanıtlaSil